Kurangkan Gula dalam Makanan

Di samping mengambil Shaklee sebagai pelengkap kepada makanan setiap hari,  saya sedang berusaha untuk mengurangkan kalori dlm makanan.

Saya jarang makanan manis. Begitu juga minuman manis.  Since saya biasa minum  3 L air... GDi samping mengambil Shaklee sebagai pelengkap kepada makanan setiap hari,  saya sedang berusaha untuk mengurangkan kalori dlm makanan.

Saya jarang makanan manis. Begitu juga minuman manis.  Since sy biasa minum  3 L air... Glukosa yg tdapat dlm badan saya bnyk terkandung dalam nasi. Tapi ini semua bergantung kepada keadaan.  Kadang-kadang member buat makan-makan ke besdey celeb ke ada kenduri kendara ke hantam jugakla kek,  Tapi saya masih berusaha untuk mengurangkan pengambilan gula. Alhamdulillah. Terkini result gula saya yang paling maksimum adalah 5.5 je.

Masa mengandung jangan cakaplah. Saya berusaha untuk kurangkan gula tapi tetap juga diabetic.  Berbuih juga mulut misi marahkan saya supaya kontrol pengambilan makanan manis. Mungkin pembawaan waktu mengandung kot.
Tapi alhamdulillah. Lepas saya bersalin,  kandungan gula saya telah normal.

Abah saya,  penghidap diabetis pernah berpesan.  " Kalau boleh jangan sampai kena diabetis.  Dia jadi penyebab untuk penyakit-penyakit lain,"

Terima kasih abah atas nasihat itu.
Disebabkan faktor jarak dan masa,  agak sukar untuk saya menjaga pemakanan abah.  Cuma ini sahaja dan sedikit konsultasi dan doa agar abah kembali pulih.. Amiin. Glukosa yg tdapat dalam badan saya banyak terkandung dalam nasi. Tapi ini semua bergantung kepada keadaan.  Kadang member buat makan2 ke besdey celeb ke ada kenduri kendara ke hantam jugakla.Tapi saya masih berusaha untmengurangkan pengambilan gula.. Alhamdulillah. Terkini result gula saya yg paling maksimum adalah 5.5 je.

Masa mengandung jgn ckplah.. Saya berusaha untuk kurangkan gula tapi tetap juga diabetic.  Berbuih juga mulut misi marahkan saya supaya kontrol pengambilan makanan manis. Mungkin pembawaan waktu mengandung kot.
Tapi alhamdulillah.. Lepas saya bersalin,  kandungan gula saya telah normal..

Abah saya,  penghidap diabetis pernah berpesan.  " Kalau boleh jangan sampai kena diabetis.  Dia jadi penyebab untuk penyakiain,"

Terima kasih abah atas nasihat itu.
Disebabkan faktor jarak dan masa,  agak sukar untuk saya menjaga pemakanan abah.  Cuma ini sahaja dan sedikit konsultasi dan doa agar abah kembali pulih.. Amiin..

No comments:

Post a Comment